Objelerin içinden zıplamak
Etrafa bazı döşemeleri yerleştirdiğinizde, bunların bir tanesinin altından geçerken zıpladığınızda kafanızı çarptığınızı ve geri düştüğünüzü fark edersiniz. Bunların altından zıplamak için ne yapmamız gerekir? Bu işte Jump-thru (içinden zıpla) davranışının tam da yaptığıdır. Platform davranışındaki gibi katı davranışları olanlar gibi üzerinde durabilirsin, ancak altından zıplayarak geçebilir.
Döşeme objesinin bir Jump-thru versiyonunu yapalım. Döşeme objesine sağ tıklayalım ve Clone object type ( obje tipini çoğalt)’ı seçin. Bu farklı davranışları olan ayrı bir obje tipi oluşturacaktır, Tile2. Solid davranışı silin (delete) ve Jump-thru davranışını ekleyin.
134 ve 135 döşemelerini kullanarak bir jump-thru yapmak aşağıdaki gibi olacaktır:
Oyunu çalıştırın. Altlarından nasıl zıpladığınızı fark edin.
Tüm leveli nasıl tasarlayabileceğinizle ilgili olanları şimdi öğrenmiş olduğunuzu umut ediyorum! Bu rehberi hızlıca hazırlarken bir araya getirdiğim tüm düzey tasarımının uzaktan görünümü burada. Bazı olasılıkları göstermesi açısından yararlı olabilir. Platformun üzerindeki salyangozları tutmak için işaretçilerin kullanıldığını fark etmişsinizdir.
Parallax
Arkaplanın uzak görünmesi için bir parallax efekti eklemeyi deneyelim. Katmanlar çubuğundan ( Layers Bar) Background ( Arkaplan) katmanını seçin. Özellikler çubuğunda, Parallax özelliklerini 50,50 olarak ayarlayın ( bu yarım hızda ilerleme demektir.). Arkaplanın nasıl yavaş ilerlediğine dikkat edin, bu bir uzaklık hissi vermektedir. Çoklu katmanlar kullanarak, bu katmanlara farklı paralax değerleri vererek 2D oyunlarda 3D hissi oluşturmak mümkündür.
Sonuç
Bu rehber pek çok şeyi içermektedir. Birkaç kez bu rehberi tekrar etmek isteyebilirsiniz. Anahtar noktalardan bazıları şunlar:
-oyuncuların Platform davranışları için, daima hiçbir animasyon içermeyen görünmez kutuları hareket için kullanın. Kutunun üstüne görünürde olan animasyon sahibi oyuncu spritelerini yerleştirin. Böylece animasyonların platform hareketlerinde yol açtığı teknik hataların meydana gelmesi önlenir.
-döşemelerin yerleştirilmesiyle leveller inşa edilebilir.
-Set mirrored ( Aynı görüntüsünü oluştur) hareketi, tüm animasyonlar için ters yönlü görüntülerin her birinin kopyalanmasından bizi kurtarır.
-Animasyonlar taşındıktan sonra bazı çalışmalar yapılmasını gerektirir, doğru hız ve dönüşüm özellikleri, doğru orijin noktasının kurulması ve tüm film karelerinin temizlenmesi gibi. Bu rehberde anlatılmayan, kesişim çizgileri değiştirme işlemini yapmak isteyebilirsiniz.
-Platform davranışlarıyla birlikte düşmanlar kontrol edilebilir. Default Controlsü No olarak ayarlayın ve Simulate control faaliyeti ile hareket kontrollerini kullanın.
-Oyuncunun düşmanla kesiştiği anda Y eksenindeki konumuna bakarak onun düşmanın üstünden düştüğünün kontrolü yapılır. Aksi takdirde ( ‘Else’ kullanara), düşmanın üstüne gidiyormuş gibi olduğu anlaşılır ve oyuncu zarar görür.
- Görüntü değişkenleri objelerin her bir görünümü için sayılar veya yazıları hafızasında tutar. Bu objeleri kontrol etmek için yardım eder, özellikle “AI” oluşturmak için yararlıdır.
-Köşe işaretçileri platform üzerinde düşmanların sağa ve sola hareket etmeleri için hızla ve kolay bir yöntemdir.
-Jump-thru platformlar çeşitlerinin altından zıplanabilir.
-Paralax platform oyunlarında kullanılabilecek kolay ve etkileyici bir efekttir.
Açıkçası tam bir platform oyunu oluşturmadık! Ancak, bu rehber en zor noktaları içermekte ve her platform oluşturucusunun iler düzeyde bilmesi gereken önemli gereklilikleri içermektedir. Bu noktadan sonra bir platform oyunun geri kalanın nasıl bir araya getireceği ile ilgili bir fikriniz oluşmuş olduğunu ümit ediyorum. Construct 2 gibi kompleks geliştirme aracına alışabilmek biraz zaman alabilir. Ancak, deneme yanılmalar yapmak eğlenceli olabilir ve size çok şey öğretir! Bir şeylerle oynayıp, şeyleri kırıp, şekillerini bozup neler olduğunu görmek için zaman harcayabilirsiniz. Mutlu platform oyunları üretmeler!
İleri Okumalar
Alternatif başlangıç rehberleriyle ilgilenebilirsiniz, şunun gibi tutorial to make a top-down shooter. Bu üstten görünüm gibi farklı noktaları içermekte ve bazı daha fazla detaylarda görünüm değişkenleriyle ilgili bilgiler içermektedir. Burada ifade edilenler platform oyunlarına da uygulanabilir, bu yüzden bu rehberlerden de ek kaynak olarak yararlanmak kesinlikle yararlı olacaktır.
Müzik ve ses efektleri eklemek istiyor musunuz? Ses ve müzik rehberine Sounds & Music bakın.
Construct 2’de ki olayların nasıl çalıştıklarını öğrenmek istiyorsanız, rehberdeki How Events Work bölümüne bakın. Kendi projelerinize hızla gidebilmeniz için bu rehberin okunması özellikle tavsiye edilmektedir! Son olarak daha fazla bilgi için, rehberde tüm dökümantasyonun olduğu unutulmamaldır complete documentation in the manual.
Çeviren: Mustafa AŞKIN