Bir Platform Oyunu Nasıl Yapılır ?

2

Index

Taggé

Fonctionnalités de ces parcours

Statistiques

47,718 visites, 63,286 vues

Outils

Partager

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Published on 28 May, 2013. Last updated 25 Feb, 2019

Construct 2’yle tüm 2D oyunlar üretilebilir. Bu rehberde, Construct 2 ile bir platform oyunu yapmanının temellerini öğreneceğiz. Construct2’de yeniyseniz yukarı-aşağı ateş edilen oyun türününün yapılmasını tercih edip, yeni başlayanlar için alternatif rehberi kontrol edebilirsiniz. this alternative beginner's guide. Platform bir oyun yapmaya hazır mısınız ? Hadi ilerleyelim!

*Not: Lütfen bu rehberdeki öneriler için soru sormayın! Bunun yerine, sormak istediğiniz konuda cevap almak için foruma başvurunforum.

Bu tutorial Construct 2’yi satın aldığınızda size paket içinde sunulan Jungle Platformer spritelerini kullanmaktadır. ( Linkler size postalanmış olmalı.) Eğer ücretsiz sürümü kullanıyorsanız, kendi grafiklerinizle bunları yer değiştirebilir, veya ihtiyacınız olan tüm spritelerin sunulduğu yeni başlayanlar için hazırlanmış diğer alternatif rehberi kullanabilirsiniz alternative beginner’s guide.

Construct 2’yi yüklemek

Henüz siz de yoksa, Construct 2’nin en son sürümünü edinin here. Construct 2 editörü sadece Windows için var ancak yaptığının oyunlar Mac, Linux veya iPad’de çalışabilecek. Construct 2 kısıtlı kullanıcı hesaplarına da yüklenebilir. Portatiftir, böylelikle bir USB belleğine yükleyebilir ve bunu yanınızda taşıyabilirsiniz.

Başlarken

Şimdi yükleyin ve Construct 2’yi çalıştırın. File düğmesine tıklayın ve New seçeneğine basın.

Yeni Proje New Project penceresinde, hiçbirşeyi değiştirmenize gerek yok. Sadece yeni proje oluştura, Create Project, tıklayın. Construct 2 tüm projeyi bizim için tek bir capx dosyası olarak oluşturup, saklayacaktır. Şimdi boş bir çalışma sayfasına layout’a bakıyor olmalısınız – tasarım görüntüsü objeleri yarattığınız ve onları yerleştirdiğiniz yerdir. Çalışma sayfasını (“layout”) oyun ekranı veya menü ekranı olarak düşünebilirsiniz. Bu programa benzer diğer araçlarda, bu oda room, sahne scene veya film karesi frame olarak adlandırılır

Çalışma Alanını “Layout”u Boyutlandırmak

İlk önce, çalışma alanımızı ( düzey ) otomatik verili olarak gelenden biraz daha büyük olarak ayarlamamız gerekir. Çalışma alanındaki boşluğa sol tıklayalım ve Özellikler Çubuğu Properties Bar, Çalışma Alanının özelliklerini Layout Propertise’i gösterecektir. Levelin, aşamanın, büyüklüğünü 4000x2048 olarak değiştirelim.

Şimdi, yeni bir obje eklemek için çalışma sayfasında, “layout”da, boş bir yere çift tıklayın böylece Insert object dialog penceresi gelecektir. Objeyi ekleme için dizilmiş arka plan objesine Tiled Background** object'e çift tıklayın.

Mouse artı işaretine dönüşür. İlk başta nereye yerleştirdiğinizin bir önemi yoktur, bu yüzden sadece çalışma sayfasındaki herhangi bir yerde sola tıklayın. Image editor açılır böylece doku (döşeme) olarak görüntüyü girebilirsiniz. Background Image\Background.png dosyasını sprite paketinden taşıyın, import edin. Open iconuna tıklayaran görüntüyü taşıyın.

Background Image\Background.png dosyasını şeçin ve görüntü düzenleyiciyi *image editörünü kapatın. Çalışma sayfasında arkaplan görüntüsünün bir kısmını görüyor olmalısınız.

Tüm çalışma sayfasını kaplaması için arkaplanın büyüklüğünü yeniden ayarlamamız gerekmektedir. Seçili olduğuna ( çalışma sayfasına sol tıklayın)ve özelliklerinin Properties Çubuğunda göründüğüne emin olun. Tüm çalışma sayfasını kaplaması için, pozisyonunu Position 0, 0 a ve büyüklüğünü Size 4000,2048 ‘e ayarlayın ( çalışma sayfası ile aynı büyüklük).

Arkaplan görüntüsü çok büyüktür, bu yüzden halihazırdaki yakınlık derecesiyle tümünü görmek çok zordur. Tüm görüntüyü daha iyi görmek için görüntünün zoomunu azaltalım. Control kontrol tuşuna basılıyken, mouse’un tekerleğini çevirerek zoom’u azaltabilirsiniz. Başka bir şekilde ise, View Görüntüye basıp- Zoom out ikoncuğuna birkaç kez tıklayabilirsiniz. Tüm çalışma sayfasını görüyor olmalısınız, kısmen aşağıdaki gibi olmalı:

Sol üst köşedeki kesitli çizgilerin dış sınırının, çalışma sayfasının geri kalanına göre pencerenin büyüklüğüne oranı olduğunu not edelim. Ctrl 0a basın, geriye doğru % 100 görüntüye dönecektir, veyaView Görüntüde -Zoom to% 100 ikoncuğuna basın aynısı olur. Şimdi muhtemelen çalışma sayfasının ortasına odaklanmış olacaksınız. Çalışma sayfasının üst sol köşesine dönmek için kaydırma çubuklarını kullanın. Farenizin ortasındaki düğmeyi kullanarak tıklayıp sürükleyerek çalışma sayfası etrafında dolaşabilirsiniz, ya da farenizde bu tuş yoksa klavyedeki boşluk tuşuna basarak aynısını yapabilirsiniz.

  • 0 Comments

Want to leave a comment? Login or Register an account!