Bir Platform Oyunu Nasıl Yapılır ?

2

Index

Taggé

Statistiques

47,381 visites, 62,708 vues

Outils

Partager

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Published on 28 May, 2013. Last updated 25 Feb, 2019

Davranışlar Ekleme

Construct 2 pek çok davranış behaviors sunmaktadır. Bunlar objelerin daha önceden tanımlanmış yollarla çalışmasını olanak sağlamaktadır böylece çok fazla zamandan tasarruf edersiniz. Şüphesiz ki olay sistemlerinde bu davranışların aynılarını yapmak olanaklıdır, fakat bu çoğu zaman zor ve zaman alıcıdır. Bu yüzden davranışlar gerçekten oyunları hızlı çalıştırmak açısından yardımcıdırlar!

Platform behavior Platform davranışı bizim için platform hareketlerinin karmaşıklığının yükünü üzerimizden alabilir. Ancak, bunu kullanırken önemli bir nokta mevcut: davranış görünmeyen dikdörtgen bir objeye uygulanmalıdır, ve oyuncu üstte buna göre pozisyonlandırılmalıdır. Platform davranışı en iyi eğer obje anime edilmiyorsa çalışır, çünkü değişen animasyon kareleri duvara dayanan objenin değişmesi yüzünden Platform davranışının bunları karıştırmasına yol açabilir. Ayrıca, saçma sapan kesişme durumlarında oyuncunun burnunun bir yerde sıkılması veya bir şeylere takılı kalması gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Bu yüzden hareketler için önce görünmez bir kare yapmamız gerekmektedir. Çalışma sayfasına tıklayıp yeni bir sprite eklemek için çift-tıklayın ve bu kez aşağıya bir kare taşıyın. ( Sağ tıklayın ve gerekirse ‘save as’ yapın)

Daha önce dediğimiz gibi, orjin altta olmalıdır. Bu yüzden tekrar Set origin and image points e tıklayın ve orijini alta konumlandırmak için 2’ye basın ( veya quick assign menüyü kullanın).

Görüntü editörünü kapatın. Çalışma sayfasında görüyor olmalısınız. Altta gösteridiği gibi bunun büyüklüğünü oyuncunun vücuduyla aynı büyüklüğe getirin – büyüklük 53x107’dir.

Bu objenin ismini PlayerBox ( Oyun kutusu) olarak değiştirin çünkü bu kutu oyuncunun hareketleri ve kesişmelerinin kesişimi için kullanılacaktır. Buna ek olarak, Özellikler çubuğunda, properties Bar, Inital visibility’yi Invisible ( Görünmez ) olarak değiştirin çünkü bu kutunun görünmesini istemiyoruz.

Kesişimlerin tesbitinin daha güvenilir olması için oyuncu kutusuna (PlayerBox) platform davranışı özellikleri vermeyi istemekteyiz. PlayerBox’ın özelliklerindeyken, özellikler çubuğundaki Edit behaviorstan Add/Edit’e tıklayarak yaparız. Pencere göründüğünde yeşil artı butona tıklayın.

Platform davranışına çift tıklayın.

Özellikler çubuğunda platform hareketleri çin yeni özelliklerin olduğunu göreceksiniz. Hız ve hızlanma gibi hareket kurulumlarını değiştirebilirsiniz. Haydi zıplamayı biraz daha yavaş olmasını sağlayalım. Zıplama gücünü Jump stregth 1100 ve yer çekimini Gravity, 2500 yapalım.

Aynı zamanda ekranın oyuncuyu takip etmesini istiyoruz, bu yüzden yeşil artıya tekrar tıklayalım ve Scroll To davranışını ekleyelim.

İki davranışı ekledikten sonra, oyuncu davranışları Player behaviors penceresini kapatalım.

Platform hareketlerinin hangi objelerinin üzerinde durabileceğini bilmesi gerekir. Oyuncu Solid katı davranış özelliği olmayan her objenin içinden düşebilir. Bu yüzden, Tile sprite’ni seçin ve buna davranış ekleyin, bu kez Solid davranışını seçeceğiz.

Şimdi yalnız oyuncuyu PlayerBox’ın üstüne yerleştirmemiz kaldı. Event Sheet 1 dönün. Burası Construct 2’nin olay sistemi kullanan oyunun mantığının tanımlandığ yerdir.

  • 0 Comments

Want to leave a comment? Login or Register an account!