Οδηγός για αρχάριους στο Construct 2
(ΣτΜ: Πολλές από τις ορολογίες που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο κείμενο, είτε δεν έχουν ακριβώς ανάλογη λέξη στα Ελληνικά, είτε αυτή έχει διαφορετικό νόημα από την αντίστοιχη στην Αγγλική γλώσσα. Η ακόλουθη μετάφραση έγινε έχοντας υπόψιν τη λειτουργία που περιγράφει ένας όρος και όχι την αυτολεξεί ερμηνεία του λήμματος. Κάθε φορά που απαντάται και μεταφράζεται ένας όρος, δίπλα του παρατίθεται και στα Αγγλικά. Στην τελευταία σελίδα του μαθήματος παρατίθενται όλοι οι όροι και η μετάφρασή τους.)
Συγχαρητήρια που επιλέξατε το Construct 2! Ας ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το πρώτο σας παιχνίδι σε πρωτόκολλο HTML5. Για αρχή θα φτιάξουμε το παράδειγμα "Ghost Shooter" Δείτε το εδώ έτσι ώστε να καταλάβετε ποιοι είναι οι βασικοί μας στόχοι: ένας παίχτης που κοιτάει προς τον κέρσορα, κινείται πατώντας τα πλήκτρα με τα βελάκια και πυροβολεί τα φαντάσματα χρησιμοποιώντας το ποντίκι. Θα μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για τη δημιουργία ενός απλού παιχνιδιού -από τις διαφάνειες (layers) έως το σύστημα εντολών (event system)!
Σημείωση: παρακαλούμε μην ζητήσετε βοήθεια για αυτό το μάθημα στα σχόλια! Αντί αυτού χρησιμοποιείστε το φόρουμ forum για να λάβετε την καλύτερη δυνατή απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση.
Εναλλακτικά μαθήματα
Υπάρχει και ένας εναλλακτικός οδηγός αρχαρίων: Πως να φτιάξετε ένα παιχνίδι πλατφόρμων, ο στοχεύει στη δημιουργία ενός παιχνιδιού πλατφόρμων (platform game), αντί για βολών κατόψεως. Μπορείτε να ξεκινήσετε με οποιοδήποτε μάθημα, αλλά συνιστούμε να ολοκληρώσετε και τους δύο για να δείτε πως κατασκευάζονται και τα δύο ήδη παιχνιδιών!
Υπάρχει ακόμα και το Πως να φτιάξετε έναν κλώνο σε στυλ Αστεροειδών με λιγότερες από εκατό εντολές από τον Kyatric, που είναι για λίγο πιο προχωρημένους, αλλά επίσης πολύ λεπτομερής.
Εγκατάσταση του Construct 2
Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, κατεβάστε μία κόπια της τελευταίας έκδοσης του Construct 2 από εδώ. Το λογισμικό Construct 2 λειτουργεί σε περιβάλλον windows μόνο, αλλά τα παιχνίδια που φτιάχνει τρέχουν παντού, όπως σε Mac, Linux ή iPad. Το Construct 2 μπορεί να λειτουργήσει με λογαριασμό ανά χρήστη. Επίσης είναι λειτουργεί και φορητά, μπορείτε για παράδειγμα να το εγκαταστήσετε σε φλασάκι και να το πάρετε μαζί σας!
Ξεκινώντας
Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, τρέξτε το Construct 2. Κάντε κλικ στο κουμπί File (αρχείο) και επιλέξτε New (νέο).
Στο μενού New Project δε χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα. Απλά επιλέξτε Create project. Το Construct 2 θα διατηρήσει όλο το πρότζεκτ σε ένα αρχείο .capx. Τώρα θα πρέπει να βλέπετε μία άδεια σκηνή (layout) - την επιφάνεια στην οποία δημιουργείτε και τοποθετείτε αντικείμενα. Σκεφτείτε την κάθε σκηνή σαν μία πίστα του παιχνιδιού ή ένα μενού. Σε άλλα προγράμματα θα μπορούσε να λέγεται δωμάτιο, πίστα ή πλαίσιο.
Εισαγωγή στοιχείων (inserting objects)
Επαναλαμβανόμενο Φόντο
Το πρώτο που πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένα φόντο που να επαναλαμβάνεται. Το στοιχείο (object) Tiled Background (επαναλαμβανόμενο φόντο) θα μας κάνει αυτή τη δουλειά. Αλλά πρώτα, ορίστε το φόντο - κάντε δεξί κλικ και σώστε το σε κάποιο μέρος στον υπολογιστή σας:
Τώρα κάντε διπλό αριστερό κλικ μέσα στη σκηνή σας για να εισάγετε ένα νέο στοιχείο (Εάν αργότερα η σκηνή είναι γεμάτη, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ να επιλέξετε Insert new object). Όταν το μενού Insert new object εμφανιστεί, κάντε διπλό αριστερό κλικ στο στοιχείο Tiled Background για να το εισάγετε στη σκηνή.
Ένας σταυροειδής κέρσορας θα εμφανιστεί και θα υποδεικνύει το σημείο που θα τοποθετηθεί το στοιχείο. Κάντε κλικ οπουδήποτε προς το κέντρο της σκηνής. Θα εμφανιστεί ο επεξεργαστής εικόνας (image editor), έτσι ώστε να εισάγετε το φόντο που θα επαναλαμβάνεται. Ας εισάγουμε την εικόνα που κατεβάσατε και σώσατε νωρίτερα. Κάντε κλικ στο εικονίδιο με το φάκελο για να φορτώσετε μία εικόνα από το δίσκο, βρείτε που σώσατε την εικόνα και επιλέξτε τη.
Κλείστε τον επεξεργαστή εικόνας κάνοντας κλικ στο x που βρίσκεται πάνω - δεξιά. Εάν ειδοποιηθείτε να σώσετε το αρχείο, κάντε το! Τώρα θα πρέπει να βλέπετε το επαναλαμβανόμενο φόντο στη σκηνή. Ας το διαμορφώσουμε έτσι ώστε να καλύπτει ολόκληρη τη σκηνή. Αφού σιγουρευτείτε ότι είναι επιλεγμένο, στα αριστερά, εκεί που βρίσκεται το Πάνελ με τις Ιδιότητες (Properties Bar), θα πρέπει να φαίνονται όλες οι ρυθμίσεις του στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων των διαστάσεων και της τοποθεσίας. Ορίστε την τοποθεσία του σε 0,0 (το πάνω αριστερό μέρος της σκηνής) και το μέγεθός του σε 180, 1024 (το μέγεθος της σκηνής).
Ας εξετάσουμε τη δουλειά μας ως τώρα. Έχοντας πιεσμένο το πλήκτρο control, κυλήστε τη ροδέλα του ποντικιού για να κάνετε ζουμ-άουτ. Εναλλακτικά, κάντε μερικές φορές κλικ στο view - zoom out από το μενού. Μπορείτε ακόμα έχοντας κρατημένο το πλήκτρο space ή το μεσαίο κουμπί του ποντικιού να πανάρετε ολόγυρα στη σκηνή. Τώρα το επαναλαμβανόμενο φόντο θα πρέπει να καλύπτει ολόκληρη τη σκηνή:
Πατήστε control+0 ή κάντε κλικ στο view - zoom to 100% για να επιστέψετε σε 1:1 ζουμ.
(Εάν είστε ανυπόμονοι όπως εγώ, κάντε κλικ στο μικρό εικονίδιο 'run' που βρίσκεται στη μπάρα του μενού - ένας περιηγητής θα πρέπει να ανοίξει δείχνοντάς σας το επαναλαμβανόμενο φόντο!!!)