Οδηγός για αρχάριους στο Construct 2

1

Index

Tagged

Stats

28,148 visits, 38,405 views

Tools

Translations

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Published on 1 May, 2014. Last updated 25 Feb, 2019

Προσθήκη διαφανειών (adding a layer)

Εντάξει, τώρα θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερα στοιχεία. Όμως, θα επιλέγουμε συνέχεια το επαναλαμβανόμενο φόντο άθελά μας, εκτός και αν το κλειδώσουμε, κάνοντάς το μη-επιλέξιμο. Ας χρησιμοποιήσουμε στο σύστημα διαφανειών για το σκοπό αυτό.

Οι σκηνές μπορούν να απαρτίζονται από πολλές διαφάνειες (layers), τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ομάδες από στοιχεία. Φανταστείτε αυτές τις διαφάνειες σαν φύλλα από γυαλί το ένα πάνω από το άλλο, όπου τα στοιχεία βρίσκονται ζωγραφισμένα πάνω τους. Μπορείτε εύκολα να οργανώσετε ποια στοιχεία θα βρίσκονται πάνω από τα άλλα, ενώ οι διαφάνειες μπορούν να είναι κρυμμένες, κλειδωμένες, να έχουνε διαφορετικά επίπεδα παράλλαξης και αλλά. Για παράδειγμα, σε αυτό το παιχνίδι θέλουμε τα πάντα να βρίσκονται πάνω από το επαναλαμβανόμενο φόντο, για αυτό θα δημιουργήσουμε μία καινούρια διαφάνεια, πάνω από την ήδη υπάρχουσα, η οποία θα περιέχει τα υπόλοιπα στοιχεία μας.

Για να διαχειριστείτε τις διαφάνειες κάντε κλικ στο Layers tab, το οποίο συνήθως βρίσκεται δίπλα στο Project bar:

Θα πρέπει να βλέπετε Layer 0 στη λίστα (Το Construct 2 απαριθμεί ξεκινώντας από το 0, καθώς αυτό είναι πιο συμβατό με τη λογική του προγραμματισμού). Κάντε κλικ στο εικονίδιο με το μολυβάκι και μετονομάστε το (rename) σε Background, αφού είναι η διαφάνεια που περιέχει το φόντο μας. Τώρα κάντε κλικ στο πράσινο 'add' εικονίδιο για να προσθέσετε μία καινούρια διαφάνεια για τα υπόλοιπα στοιχεία μας. Ας την ονομάσουμε Main. Τέλος, εάν κάνετε κλικ στο μικρό εικονίδιο με το λουκετάκι δίπλα στη διαφάνεια Background, αυτή θα κλειδώσει. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να επιλέξετε τίποτα εντός της. Κάτι τέτοιο είναι πολύ βολικό στην περίπτωσή μας, αφού θα ήταν πολύ εύκολο να επιλέγουμε διαρκώς το επαναλαμβανόμενο φόντο που βρίσκεται από κάτω, ενώ εμείς δε θέλουμε να ασχοληθούμε ξανά με αυτό. Ωστόσο, εάν θελήσετε να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή, μπορείτε απλά να κάνετε κλικ ξανά στο λουκετάκι για να ξεκλειδώσετε τη διαφάνεια.

Τα κουτάκια επιλογών (checkboxes) σας επιτρέπουν να κρύψετε τις διαφάνειες και τα περιεχόμενά τους εντός της σκηνής, αλλά αυτή τη στιγμή δε χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο. Το πάνελ διαφανειών σας θα πρέπει να είναι έτσι:

Τώρα, βεβαιωθείτε ότι η διαφάνεια 'Main' είναι επιλεγμένη στο πάνελ διαφανειών. Αυτό είναι σημαντικό - η επιλεγμένη διαφάνεια είναι η ενεργή διαφάνεια. Όλα τα καινούρια στοιχεία τοποθετούνται στην ενεργή διαφάνεια, για αυτό, αν δεν είναι επιλεγμένη θα τα εισαγάγουμε κατά λάθος σε λάθος διαφάνεια. Η ενεργή διαφάνεια φαίνεται και στη γραμμή πληροφοριών (status bar), ενώ ένα βοήθημα (tooltip) εμφανίζεται κάθε φορά που τοποθετείται ένα καινούριο στοιχείο - κάτι το οποίο αξίζει να το έχετε υπόψιν.

Προσθήκη στοιχείων χειρισμού (input objects)

Στέψτε την προσοχή σας πάλι στη σκηνή. Κάντε διπλό κλικ για να εισαγάγετε ένα καινούριο στοιχείο. Αυτή τη φορά επιλέξτε το στοιχείο Mouse (ποντίκι), αφού θα χρησιμοποιήσουμε το ποντίκι για τον έλεγχο του παιχνιδιού. Επαναλάβετε το ίδιο και εισαγάγετε το στοιχείο Keyboard (πληκτρολόγιο).

Σημείωση: αυτά τα στοιχεία δε χρειάζονται να το τοποθετηθούν στη σκηνή. Είναι κρυμμένα και βρίσκονται στη διάθεση ολόκληρου του πρότζεκτ. Τώρα όλες οι σκηνές στο πρότζεκτ μας μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία mouse και keyboard.

Τα στοιχεία του παιχνιδιού (game objects)

Ήρθε η ώρα να εισαγάγουμε τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού μας! Αυτές είναι οι εικόνες που θα χρησιμοποιήσουμε - σώστε τες στο δίσκο όπως κάνατε προηγουμένως.

Player (παίχτης):

Monster (τέρας):

Bullet (σφαίρα):

and Explosion (και έκρηξη):

Για καθένα από αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιήσουμε το στοιχείο sprite. Το τελευταίο είναι σε θέση να δείχνει μία εικόνα την οποία μπορείτε να μετακινείτε, να περιστρέφετε και να της αλλάζετε το μέγεθος. Κατά κανόνα, τα παιχνίδια απαρτίζονται κυρίως από στοιχεία του τύπου sprite. Ας εισαγάγουμε καθένα από τα παραπάνω σαν στοιχεία sprite. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν του επαναλαμβανόμενου φόντου:

1. Διπλό αριστερό κλικ για να εισαγάγετε ένα νέο στοιχείο

2. Διπλό αριστερό κλικ πάνω στο στοιχείο sprite

3. Όταν ο κέρσορας του ποντικιού γίνει σταυροειδής, κάντε αριστερό κλικ οπουδήποτε στη σκηνή. Το βοήθημα (tooltip) θα πρέπει να λέει 'Main'. (Θυμηθείτε, αυτή είναι η ενεργή διαφάνεια.)

4) Στο σημείο αυτό θα ανοίξει ο επεξεργαστής εικόνας (image editor). Κάντε αριστερό κλικ στο εικονίδιο 'open' και φορτώστε μία από τις τέσσερις εικόνες.

5. Κλείστε (close) τον επεξεργαστή εικόνας, σώζοντας τις αλλαγές. Θα πρέπει τώρα να βλέπετε την εικόνα στη σκηνή!

Σημείωση: ένας άλλος, γρήγορος τρόπος για να εισάγετε στοιχεία sprite, είναι να σύρετε το αρχείο εικόνας από τα windows μέσα στη σκηνή. Το Construct 2 θα δημιουργήσει αυτόματα ένα στοιχείο sprite που θα περιέχει την εικόνα αυτή. Βεβαιωθείτε ότι σέρνετε ένα αρχείο τη φορά όμως - εάν τα σύρετε και τα τέσσερα ταυτόχρονα, το Construct 2 θα δημιουργήσει ένα στοιχείο sprite όπου κάθε εικόνα θα απαρτίζει ένα επιμέρους καρέ μίας ακολουθίας (animation).

Μεταφέρετε τα στοιχεία που bullet και explosion (που απεικονίζουν τη σφαίρα και την έκρηξη αντίστοιχα) κάπου εκτός των ορίων της σκηνής - δε θέλουμε να φαίνονται στην αρχή του παιχνιδιού.

Τα παραπάνω στοιχεία αυτή τη στιγμή ονομάζονται Sprite, Sprite2, Sprite3 και Sprite4. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο - αν συνεχίσουμε έτσι, τα πράγματα θα μπερδευτούν πολύ σύντομα. Μετονομάστε τα σε Player, Monster, Bullet και Explosion αντίστοιχα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε επιλέγοντας ένα στοιχείο και μετά αλλάζοντας το Name (όνομα) στο πάνελ με τις ιδιότητες:

  • 0 Comments

Want to leave a comment? Login or Register an account!