Bir Platform Oyunu Nasıl Yapılır ?

2

Index

Tagged

Stats

47,086 visits, 62,227 views

Tools

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Published on 28 May, 2013. Last updated 25 Feb, 2019

Katman Ekleme

Tamam, şimdi daha fazla obje eklemek istiyoruz. Döşenmiş olan arkaplanı kilitlemezsek lock yanlışlıkla seçebiliriz. Bunu önlemek için haydi katman sistemini kullanalım.

Çalışma sayfaları çoklu katmanlar layers içerebilir, ki böylece objeleri gruplamak için kullanabilirsiniz. Katmanları üzerinlerine resimler çizilen cam tabakalar olarak düşünün. Bu size objeleri kolayca düzenleme sağlamayı, bunları diğerlerine göre üstte veya altta ayarlamaya, katmanları saklamaya, kilitlemeye ve paralaks efektini kullanmanıza ve pek çok şeye olanak verir. Örnek vermek gerekirse, bu oyunda, biz her şeyin döşediğimiz arkaplanın üstünde görünmesini istiyoruz, bu yüzden diğer objeler için başka bir katman ekleyeceğiz.

Katmanları idare etmek için, katman sekmesine Layers tab a tıklayın, bu genelde Project bar Proje çubuğunun yanında yer alır:

Listede Layer 0 ‘ı görmen gerekiyor ( Construct2 hesaplamaya sıfırdan başlar, çünkü bu programlamada daha iyi sonuçlar vermektedir). Kalem ikonuna tıklayın ve Background olarak yeniden adlandırın rename it . Şimdi yeşil ‘add’ e tıklayın ve diğer objeler için yeni bir katman ekleyin. Haydi bunu Main olarak adlandıralım. Sonuç olarak, Background ın yanındaki minik kilit ikonuna tıklarsak, locked katman kilitlenmiş olacaktır. Bu katmandaki hiçbirşeyi seçemeyeceğimiz manasına gelir. Bu döşenmiş arkaplan için oldukça uygundur, çünkü bu katmanı kazara seçmek olasıdır ve sıkça dokunmamıza gerek yoktur. Bununla birlikte, değişiklikler yapma istiyorsanız, tekrar kilit ikonuna tıklayarak kilidi açabilirsiniz.

Kontrol kutusu Checkboxes aynı zamanda editorde yer alan katmanları saklamanıza olanak sağlar, ancak bunu şimdilik kullanmayacağız. Katmanlar çubuğunuz aşağıdaki gibi görülmelidir:

Şimdi, ‘Main’ katmanının katmanlar çubuğunda seçili olduğuna emin olun. Bu önemli – seçili olan katman, aktif katmandır. Yeni eklenecek tüm objeler doğrudan aktif katmana eklenir, istediğiniz katmanda değilse, yanlışlıkla objelerimizi yanlış katmanlara yerleştirebiliriz. Aktif katman durum çubuğunda gösterilmektedir ve bir objeyi yerleştirirken araç bilgisi olarak görülmektedir – bir gözümüzün orada olmasında yarar var.

Kaplama Eklemek

Jungle Platformer oyununun dosya içinde bir kaplamalar kümsei mevcut Tiles\Tiles.png. Bunları Sprite objesi olarak getirelim ve bunu kaplama objesi olarak kullanalım.

Döşenmiş Arkaplanda yaptığımız gibi, yeni bir obje eklemek için çalışma sayfasında boşluğa çift tıklayalım. Bu kez, Sprite i seçin. Fare artı göstergesi şekline dönüşecektir. Ekranın ortasında bir yerlere tıklayın.

Image Editor’ü birkaç ekstra pencereyle beraber açılır, çünkü Spritesler anime edilebilir ( çizgi karakterler, film kareleri gibi animasyon haline getirilebilir). Ancak, şimdi biz animasyonu oynatmayacağız bu yüzden hızı 0 yapacağız. Animasyonun her bir karesinde bir tane dokumuz olacak. Daha sonra, hangi dokunun göstericeğini animasyon karesini değiştirerek dönüştürebileceğiz.

Alttaki Animasyon kareleri Animation Framess panelinde boşluğa sağ tıklayın ve Import sprite strip..’i seçin. Bu animasyonlardaki görüntülerin hat çizgilerinin kesilmesini sağlar ki böyle döşeme haritalarında bu işe yarar.

Bir dosya aç dialog penceresi görünür. Tiles\Tiles.png dosyasını sprite paketinden alın. Construct 2 görüntüdeki ne kadar döşeme olduğunu bilmeye ihtiyaç duyar. Tiles.png’nin döşemesinin sisteme göre büyüklüğünün 12x12 olduğunu fark edeceksiniz. 12 ve 12 girin ve OK’a basın.

Construct2’ye dokuları kesmesi için zaman tanıyın. Şimdi 144 tane olan dokuların hepsini animasyon karesi olarak taşımamız gerekmektedir! Bundan sonra boş olan ilk kareye ihtiyacımız yok, onun için buna sağ tıklayın ve delete’i seçin.

Dokuların daha iyi görünmesini sağlamak için Animation Karelerini yeniden boyutlandırmak isteyebilirsiniz. Bunun için, boşluğa sağ tıklayıp, minik resmi büyük yapmak istiyorsanız minik resim thumbnail size boyutunu büyük yapabilirsiniz.

En başta ayarlı olarak, animasyon hızı 5’tir, bu dokuların görüntülerinin değişeceği manasına gelir. Biz dokuların cari karede kalmasını istiyoruz, bunun için de animasyon hızının 0 olduğundan emin olun. Animations isimli animasyon penceresinden Default isimli animasyonu seçin.

Özellikler çubuğu Properties Bar şimdi animasyonun özellikleri göstermektedir. Buradan hızın özelliğini Speed, 0’a ayarlayın.

Bundan sonra dokuların görüntüsü değişmeden kalacaktır – bunlar aynı karede duracaktır. Üç tane pencereden birisindeki X ‘ya tıklayıp görüntü editörünü kapatın. Sprite dokunuz bundan sonra çalışma sayfasında yer alacaktır!

Seçtiğiniz zaman, Sprite olan ismini özellikler çubuğunda Tile olarak değiştirin. Objelere uygun isimler vermek her zaman için iyi bir fikirdir.

Dokulardan Sahneler Oluşturmak

Sprite objesinin bir ilk kare Initial frame özelliği olduğuna dikkat edin. Bunu cari dokuyu değiştirmek için kullanabiliriz. Doku objesini seçin ve ilk karesini 1 olarak değiştirin:

Görüntü değiştirildiğinde birinci animasyon karesi birdeki görüntünün yansıdığını fark edin. Bu level boyunca farklı döşemeleri nasıl kuracağımızı göstermektedir.

Control ve tıkla ve taşıya’ya basılı tutarak döşemeyi taşıyın. Böylece başka bir döşeme objesi oluşturabileceksiniz. Bunu tekrar edin böylece bir satırda 3 döşemeniz olacaktır. Ortadan birini seçin ve bunu ilk kare initial frame’den 10 a kadar ayarlayın. Aynısını bunun sağındaki içinde yapın fakat bunun ilk karesini (initial frame) 13 olarak ayarlayın. Şimdi aşağıdaki gibi bir şey elde etmiş olacaksınız:

Hangi film karesinin hangi sayıya karşılık geldiğini merak ediyorsanız, sadece döşeme objesinin üstüne çift tıklamanız gerekir. Görüntü editörü, animasyon pencereleriyle birlikte gelecektir buradan kontrol edebilirsiniz. control drag kontrol taşı ile aynı tipten başka bir döşeme objesi üretebileceğinizi unutmayın böylece her sefer ilk film karesini yazmanıza gerek kalmaz.

Bölünebilir parçalar Oluşturmak

Bu döşemeleri elle yerleştirmek büyük bir sıkıntı kaynağı olabilir! Klavuz çizgilerini aktif hale getirerek bu işi kolaylaştırabilirsiniz. Kısayol çubuklarında View’e tıklayın ve Snap to Grid’i tıklayın. Otomatik ayarlı gelen 32x32 grid büyüklüğü yeterlidir. Bizim döşemelerimizin büyüklüğü 128x128 olup 32’nin katıdır. Bu döşemeleri bölmeği kolaylaştırmakta ve bunları yerleştirmek için bize özgürlük sağlamaktadır.

Döşemeleri çevreye taşımayı deneyelim. 32x32 çizgisinde bölündüklerini görüyor olmalısınız. Şimdi üç tane döşemeyi bir araya getirmek kolay olacaktır.

  • 0 Comments

Want to leave a comment? Login or Register an account!