Yeni Başlayanlar için Construct 2 Rehberi

4

Index

Tagged

Features on these Courses

Stats

83,970 visits, 106,075 views

Tools

Translations

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Published on 3 May, 2013. Last updated 25 Feb, 2019

Olaylar

İlk önce, olay katman editörüne Event sheet editor geçmek için olay katman 1 sekmesine Event Sheet 1 tıklayın. Olaylar listesi olay katmanı olarak adlandırılır ve oyunun veya organizasyonun için farklı parçalar için farklı olay katmanlarınız olur. Olay katmanları diğer olay katmanlarını içerebilir ve size oyunlarının farklı düzeylerinde olayları tekrar kullanmanızı sağlar fakat şu an buna ihtiyacımız yok.

Olaylar Hakkında

Boş çalışma sayfasındaki yazılar, Construct 2’nin her saniye “tick” çalışma sayfasındaki her şeyi çalıştıracağı manasına gelir. Çoğu monitor görüntülerini her saniye 60 kere de bir yenilemektedir, bu yüzden Construct 2 en iyi görüntüyü yakalamak için kendini buna ayarlamaya çalışacaktır. Bu olay katmanı için genelde saniye 60 defa şeklinde çalışmaktadır, her zaman ekranın kendini çağırmasını takip etmektedir. Böylece her saniyenin “tick” manası – ekranın çağırmasının ardından olayların çalışmasının bir birimlik değeridir.

Olaylar “Events” yukarıdan aşağıya çalışır, böylece olay katmanının en üstünde yer alan olaylar önce çalışır.

Koşullar, Faaliyetler ve Alt-olaylar “Conditions, Actions and sub-events”

Olaylar koşulları içermektedir, koşullar bir kriter sağlanmasını test eder. Örnek vermek gerekirse “ “Boşluk tuşuna basılıyor mu ?” gibi. Eğer tüm koşullar sağlanırsa, olayın faaliyeti çalıştırılır, örnek vermek gerekirse “Bir Kurşun “Bullet” objesi yarat” gibi. Olaylar çalıştıktan sonra, alt olaylarda sub-events da çalışır – bunlar daha fazla koşullarla test edilebilir, sonra daha fazla faaliyeti çalıştırır ve böyle devam eder. Bu sistemi kullanmak için, oyunlarımız ve aplikasyonlarımız için sofistike fonksiyonlar inşa edebiliriz. Bu rehber boyunca, alt-olaylara ihtiyacımız yok.

Tekrar anlattıklarımızın üzerinden geçelim. Kısaca, bir olay temelde aşağıdaki gibi çalışır:

Tüm koşullar sağlandı mı ?

-->Evet: olayların tüm faaliyetlerini çalıştır

-->Hayır: Sıradaki olaya geç ( alt olayları içermiyorsa).

Bu birazcık çok fazla basitleştirilmiş bir anlatım. Construct 2, ihtiyacınız olabilecek farklı işlerin çoğunu kapsayan pek çok olay özellikleri sunmaktadır. Her halükarda, şimdi, bunun üstünde düşünmenin zamanı geldi.

İlk Olayınız

Oyunucunun daima fareye “Mouse” bakmasını istiyoruz. Tamamladığımızda aşağıdaki gibi olacaktır:

Ekranın her çağrılmasında çalışmanın bir saniye “tick” olduğunu hatırlayalım, böylece oyuncu her saniye fareye dönecektir diye tanımladığımızda, bu her zaman fareye doğru döndüğü görülecektir.

Bu olayı yapmaya başlayalım. Olay katmanında boşluğa çift tıklayalım. Bunu yapmak bizi yeni bir olay için bir koşul condition eklemeye yönlendirecektir.

Farklı objeler farklı koşulları vardır ve faaliyetler bunların neler yapabileceğine bağlıdır. Bir de Sistem objesi System objecti vardır, ve bu Construct 2’nin dahili fonksiyonlarını göstermektedir. Görülmekte olan sistem objesine çift tıklayın. Açılan Pencerede “dialog” sistem objelerinin koşullarının tümünü listeleyecektir:

'Her saniyede' Every Tick koşuluna çift tıklayın. Pencere kapatılacak ve olay koşulu henüz olmadan olarak oluşturulacaktır. Bu olay şöyle görülecektir:

Şimdi, oyuncunun fareye bakmasını sağlayacak bir faaliyet eklemeyi istemekteyiz. Olayın hemen sağındaki Faaliyet ekle Add Action’a tıklayın. ( Faaliyet (action) ekle linkine tıkladığınıza dikkat edin, yanlışlıkla tümüyle farklı yeni bir olay ekleyen aşağıdaki olay ekle (event) linkine tıklamayın.) Faaliyet Ekle penceresi görülecektir:

Olay eklerkenkine benzer şekilde, yine seçeceğimiz objelerin bir listesini göreceğiz ancak bu kez bir faaliyet eklemek için obje seçeceğiz. Lütfen koşul ekleme ile faaliyet eklemeyi karıştırmayın! Gösterildiği gibi, oyuncu objesine çift tıklayın, bu fareye bakmasını istediğimiz oyuncu. Faaliyetlerin listesi oyuncu objesinde görülecek:

8 yöne hareket “8-direction movement” davranşının oyuncunun kendi faaliyetleri içinde olduğunu hatırlayın. Bunu daha önce tanımladığımız için halihazırda bunun için endişelenmemize gerek yok.

Oyunucunun açısını rakamlarla kurmaktan ziyade, pozisyona göre açıyı ayarla Set angle towards position faaliyetini kullanmamız uygun olur. Bu otomatik olarak oyuncunun o andaki verili X ve Y koordinatlarını hesaplayacak ve ardından objenin açısını kuracaktır. Set angle towards position faaliyetine çift tıklayın.

Construct 2 şimdi oyuncunun X ve Y koordinatlarının belirtilmesini bilmeye gereksinim duymaktadır:

Bunlar faaliyetin parametreleri olarak adlandırılır. Koşullar parametrelere sahip olabilir, ancak her saniye Every tick buna ihtiyaç duymaz.

Açıyı fareye doğru kurmak istiyoruz. Fare objesi bunu sağlar. X’e Mouse.X ve Y’ye Mouse.Y girin. Bunlar ifadeler Expressions olarak adlandırılmaktadır. Bunlar toplamlar gibi hesaplanır. Örnek vermek gerekirse, Mouse.X+100 girebilirsiniz veya sin(Mouse.Y) diğebilirsiniz. ( Tabi bu özel örnekler çok kullanışlı olmayabilir!). Bu yolla, her hangi bir objden veriyi veya hesaplamayı kullanabilirsiniz, böylece faaliyetlerde ve koşullarda parametreler oluşturabilirsiniz. Bu çok güçlü bir özelliktir ve Construct 2’nin elastikiyetinin gizli kaynağı burasıdır.

Bunu yapınca, “Mouse is not an object name?” ( Fare bir obje ismi değildir ) hata mesajını aldınız mı! Fare “Mouse” objesini eklediğinize emin olun. Sayfa 2’ye gidin ve girdi objesi ekleyin “Add the input objects”!i kontrol edin.

Şimdi girmeniz gereken tüm olası ifadeleri nasıl hatırlayacağınızı merak ediyor olmalısınız. Şanslıyızki, ifadeleri girerken üstte bir tane obje panelinin “object panels” uçuştuğunu göreceksiniz. Ayarlanmış bir şekilde, buğulu bir halde görülmektedir, bu sizi rahatsız etmesin.

Fareyi üstünde gezdirin veya tıklayın, ve tamamen görünür olacaktır. Bu tüm ifadeler için tanımlarla birlikte bir çeşit sözlük gibi hizmet edecek ve hatırlamamıza yardımcı olacaktır. Bir objeye çift tıklarsanız, tüm ifadelerin listelendiğini göreceksiniz. Bir ifadeye çift tıklarsanız, sizin için bunu ekleyecektir ve sizi bunu yazmaktan kurtaracaktır.

Neyse şimdi, parametreler penceresinde tamama Done tıklayın. Faaliyet eklenecektir! Daha önce gördüğünüz gibi, bu aşağıdaki gibi görülecektir:

Bu sizin ilk olayınız! Oyunu çalıştırmaya çalışın, oyuncu daha önceki gibi hareket edecektir ancak bu kez sürekli fareyi takip ediyor olacaktir. Bu bizim ilk özelleştirdiğimiz fonksiyonumuz oldu.

  • 0 Comments

Want to leave a comment? Login or Register an account!