Zihninizi açın, ama DİKKATLİ olun!
Bu 6 maddelik "insan beyni için zihinsel motivasyon" listesi, insanları tatmin ve gündelik işlere motive etmek için yazılmıştır. Bu durumda, ben bunu dijital oyun sektörüne uyguluyorum.
1) Tecrübe Göstergesi (İlerleme Ölçümü) – Tecrübe göstergeleri (çubukları) katedilen ilerlemeleri kayıt altına alan göstergelerdir ve ilk olarak Jesse Schell tarafından empoze edilmişlerdir. Bu fikrin temelinde oyuncunun yaptığı eylemler (testler, görevler, amaçlar) karşılığında bir ödül yerine tecrübe puanı kazanması vardır. Bu, oyuncuda sürekli bir ilerleme, gelişme kanısı uyandırmaktadır.
2) Çoklu Görevler (Uzun ve kısa süreli) – 10.000 tane özel kart toplamak sıkıcı; ancak 10 tane toplamak eğlenceli ve bu 10 kartı elde etmek için yapılması gereken ufak görevler var. Bir tanesini bul, diğeri için savaş, bir diğeri için ise çalış, ve hepsini topladığın zaman, bir görev tamamlanmış olacak. Kısa görevler bir araya geldiği zaman daha büyük bir amacın parçalarını oluştururlar. Zorlu bir görev birkaç önemli ancak ufak parçaya ayrılır, bu sayede oyuncu amacı kavrayabilir ve bu amaca ulaşmak için motive olur.
3) Gayret ödülü* (Her türlü gayret ödüllendirilmeli) – Her bir uğraşın, oyuncu uğraşmış olup kazanamasa bile para, tecrübe puanı, eşya parçaları, HP/MP gibi özelliklerin artması gibi şeylerle ödüllendirilir. Hataları cezalandırmak yerine, en ufak bir uğraşı bile ödüllendirmeyi seçin.
4) Oyuncuya geri bildirim yapmak (Açık, net ve hızlı) – Bu kesinlikle çok önemlidir. Buna en güzel örnek olarak, insanlar bazen yaptıkları eylemleri sonuçlarına bağlayamazlar ama beynin eylemleri sonuçlarına bağlayıp, endişelenmesi de gereklidir. Çevre kirliliği, küresel ısınma, sel baskınları, şiddet gibi birçok olaya biz sebep olmakta, fakat sonuçları malesef birçoğumuza önemsiz gelmekte. Sonuçların uzay/zaman diliminde bizden uzak olması, yaptıklarımızdan ders çıkarmamızı zorlaştırıyor. Direkt ve hızlı geri bildirim ile insan anlayabilir, öğrenebilir ve değişebilir.
5) Belirsizlik elementi (Nörolojik sır, beyin için sihirli ödül) - Sonucunu bildiğiniz bir amaç için gayret etmek beyni hoşnut eder, ancak birden fazla sonuç doğurabilen bir amaç için gayret etmek beyni büyüler. Dopamin "çaba arayışı" ile ilişkilendirilir. Bu da demek oluyor ki, eğer oyuncu bir kart almak için bir ağacı kurtarmalıysa ve bu ağacı kurtarırken hiç beklemediği ve bundan sonra yoldaşı olacak bir kuşu da kurtarıyorsa, bu oyuncuyu çok daha fazla memnun eder.
6) Sosyal Ağ (başka insanlar ilgi çekici) - Oyuncuyu asıl heyecanlandıran şey, kazanılan paradan ziyade diğer kişiler. Yani insanların bu oyuncunun uğraşına gösterdiği ilgi, yaptıkları yorum ve yardımlar. Sosyal ağlar zaten oyunlar organize ederler: objeler, geliştirmeler, yamalar ve web sayfaları ile ağın yapabileceklerini geliştirirler. Aynı zamanda rekabeti heyecanlandırırlar, her zaman daha iyisini elde etmek için çabalar ve büyürler. Rekabet ile dengeli bir şekilde yapılan karşılaştırmalar bu yolda sizin mum ışığınızdır.
Bu 6 madde ile elde edebileceğiniz güç muazzamdır, hem iyi hem de kötü anlamda. Bu ne amaçla kullanıldıklarına göre değişir, bu yüzden eğlence, eğitim, vicdan, insan ırkının ve beyninin gelişmesi üzerine kullanılması temennimdir.
Bu öğrendiklerinizi kullanırken dikkatli olun. Kötü örnekler vermek istesem de, "etik" dediğimiz ve çok beğenmediğim bir şeyden dolayı detaylara girmeyeceğim.
Referanslar:
The Art of Game Design - Jesse Schell
Görseller - Scirra, weheartit, google görseller
Thiago Vignoli tarafından yazıldı (ludo.design)
Bar2 (Bartu) tarafından çevirisi yapıldı.