چگونه بازی پلت فرم بسازیم

3

Index

Tagged

Stats

23,432 visits, 33,548 views

Tools

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Published on 24 Jan, 2014. Last updated 25 Feb, 2019

افزودن لایه

خوب، حالا می‌خواهیم تعدادی شیء بیشتر اضافه کنیم. امّا، به طور تصادفی پس‌زمینه را انتخاب خواهیم کرد مگر اینکه آن را قفل کنیم تا غیر قابل انتخاب شدن شود. بیایید برای این کار از سیستم لایه‌بندی استفاده کنیم.

لیوت‌ها می‌توانند شامل چند لایه (layer) باشند، که می‌توانید برای گروه‌بندی اشیاء از آن‌ها استفاده کنید. تصور کنید لایه‌ها برگه‌هایی شیشه‌ای هستند که بر روی هم انباشته شده اند، با اشیائی که روی هر برگه نقاشی شده. لایه‌ها به شما اجازه می‌دهند تا به راحتی مرتّب کنید که کدام شیء روی دیگری دیده شود، و لایه‌ها می‌توانند مخفی یا قفل شوند، افکت‌های پارالاکس داشته باشند، و.... مثلاً در این بازی، می‌خواهیم هرچیزی در جلوی پس‌زمینه دیده شود، بنابراین می‌توانیم لایه‌‌ی دیگری برای بقیه‌ی اشیاء در روی لایه‌ی فعلی بسازیم.

برای مدیریت لایه‌ها، روی سربرگ Layers که معمولاً در کنار نوار پروژه است کلیک کنید.

شما باید در لیست Layer 0 را ببینید (سی2 از 0 شروع به شمردن می‌کند، چون این طور بهتر کار می‌کند مثل برنامه‌نویسی). روی آیکون مداد کلیک کنید و نام آن را به Background تغییر دهید، چون این لایه‌ی پس‌زمینه‌ی ماست. حالا روی آیکون «به علاوه» کلیک کنید تا لایه‌ی جدیدی برای اشیاء دیگر ما اضافه شود. بیایید اسم این یکی را Main بگذاریم. در آخر، اگر روی آیکون قفل کوچک در کنار Backgound کلیک کنید، قفل می‌شود. که این یعنی نمی‌توانید هیچ چیزی روی آن لایه را انتخاب کنید. این برای پس‌زمینه‌ی ما کاملاً مناسب است، که به طور تصادفی پس‌زمینه را انتخاب کنیم و نیازی به دوباره تکان دادن آن نداشته باشیم. امّا، اگر نیازی به تغییر داشتید، می‌توانید فقط دوباره روی آیکون قفل کلیک کنید تا از حالت قفل بودن خارج شود.

چک باکس‌ها به شما اجازه می‌دهند لایه را در ویرایشگر مخفی کنید، امّا الآن نیازی به این کار نداریم. نوار Layers شما باید تا حالا شبیه این شده باشد:

حالا، مطمئن شوید در نوار Layers لایه‌ی Main انتخاب شده باشد. این موضوع خیلی مهم است - لایه‌ی انتخاب شده، لایه‌ی فعّال است. همه‌ی اشیائی که جدید اضافه شوند وارد لایه‌ی فعّال می‌شوند. بنابراین اگر انتخاب نشده باشد، ما به تصادفاً اشیاء را در لایه‌ی اشتباه قرار می‌دهیم. لایه‌ی فعّال در نوار وضعیّت نمایش داده می‌شود، و همچنین وقتی می‌خواهید محلّ شیء جدیدی را تعیین کنید در کادری کوچک ظاهر می‌شود - ارزش دارد که آن را زیر نظر بگیرید.

افزودن تایل‌ها

این بازی در Tiles\Tiles.png یک تایل‌ست دارد. بیایید این‌ها را در یک شیء اسپرایت وارد کنیم و از آن به عنوان یک شیء تایل استفاده کنیم.

مشابه کاری که برای پس‌زمینه انجام دادید، در فضایی خالی از لیوت دابل کلیک کنید تا شیئی جدید اضافه کنید. اکنون، Sprite را انتخاب کنید. موس دوباره به خط‌کش تبدیل می‌شود. جایی وسط صفحه کلیک کنید.

ویرایشگر تصویر باز می‌شود، امّا با تعدادی پنجره‌ی بیشتر، چون اسپرایت می‌تواند متحرّک هم باشد. امّا، نمی‌خواهیم انیمیشن پخش شود - سرعتش صفر خواهد بود. ما در هر فریم انیمیشن یک تایل خواهیم داشت. سپس، می‌توانیم با تغییر فریم انیمیشن تعیین کنیم که کدام تایل نمایش داده شود.

در فضایی خالی از پن Animation Frames در پایین کلیک راست کنید، و Import sprite strip... را انتخاب کنید. این به شما اجازه می‌دهد تا در انیمیشن تایل‌ها را ببرید، که با تایل‌مپ‌ها نیز کار می‌کند.

پنجره‌ی بازکردن فایل ظاهر می‌شود. از پک، Tiles\Tiles.png را انتخاب کنید. سی2 نیاز دارد که بداند چند تایل در تصویر وجود دارد. توجه داشته باشید Tiles.png شبکه‌ای 12×12 از تایل‌هاست. 12 و 12 را وارد کنید روی OK کلیک کنید.

لحظه‌ای به سی2 فرصت دهید تا تایل‌ها را برش دهد. حالا باید همه‌ی 144 تایل وارد شده را به عنوان فریم‌های انیمیشن داشته باشید! ما دیگر به فریم خالی اوّل احتیاجی نداریم، پس روی آن کلیک راست کنید و delete را انتخاب کنید.

ممکن است بخواهید پنجره‌ی فریم‌های انیمیشن را بزرگتر کنید تا چشم‌اندازی بهتر از تایل‌هایتان داشته باشید. همچنین، می‌توانید در فضایی خالی کلیک راست کنید و اندازه‌ی تصاویر کوچک را بزرگ کنید اگر ترجیح می‌دهید بزرگ شوند.

به طور پیش‌فرض سرعت انیمیشن 5 است، یعنی تایل‌ها تصویر را تغییر می‌دهند. ما می‌خواهیم تایل‌ها در فریم فعلی‌شان بمانند، پس بیایید مطمئن شویم سرعت انیمیشن صفر است. در پنجره‌ی Animations انیمیشنِ Default را انتخاب کنید.

نوار ویژگی‌ها الآن ویژگی‌هایی برای انیمیشن نشان می‌دهد. ویژگی‌ Speed را به 0 تنظیم کنید.

الآن تایل‌ها تصویرشان تغییر نمی‌کند - آن‌ها روی همان فریم می‌مانند. ویرایشگر تصویر را با کلیک روی X یکی از سه پنجره‌ی شناور ببندید. تایل اسپرایت شما الآن باید در لیوت باشد!

وقتی انتخاب شد، در نوار ویژگی‌ها نام آن را از Sprite به Tile تغییر دهید. فکر خوبی است که همیشه به اشیاء اسمی مناسب دهید.

ایجاد منظره با تایل‌ها

ملاحظه کنید که شیء اسپرایت دارای ویژگی فریم اوّلیّه (Intial frame) است. ما می‌توانیم برای تعویض تایل فعلی از این ویژگی استفاده کنیم. شیء Tile را انتخاب کنید و intial frame را به 1 تغییر دهید:

توجّه کنید که تصویر تغییر می‌کند تا تایل فریم 1 انیمیشن را بازتاب دهد. این است چگونگی راه اندازی تایل‌های مختلف در سرتاسر مرحله.

کلید کنترل را نگه دارید و تایل را درگ کنید. شما شیء تایل دیگری خواهید ساخت. این کار را 3 بار دیگر انجام دهید تا 3 تایل در یک ردیف داشته باشیم. وسطی را انتخاب کنید و intial frame آن را به 10 تنظیم کنید. همین کار را برای سمت راستی هم انجام دهید، ولی این بار intial frame آن را 13 بگذارید. حالا باید چیزی شبیه این داشته باشید:

اگر نمی‌دانید کدام شماره‌ی فریم مربوط به کدام تایل است، فقط روی شیء دابل کلیک کنید. ویرایشگر تصویر با پنجره‌ای که می‌توانید بررسی کنید کدام شماره‌ی فریم مربوط به کدام تایل است مجدداً باز می‌شود . به خاطر داشته باشید که می‌توانید با نگه داشتن کنترل و کشیدن تایل با موس تایلی دیگر از همان نوع بسازید، پس نیازی به تایپ در intial frame ها نداریم.

فعال کردن قابلیت چسبیدن به شبکه

اگر بخواهید با دست تایل‌ها را به صورت خطی مرتب کنید تقریباً نمی‌توانید. شما می‌توانید با فعال کردن قابلیت چسبیدن به شبکه این کار را راحت تر کنید. در روبان، روی View کلیک کنید و تیک Snap to Grid را بزنید. اندازه‌ی شبکه به طور پیش‌فرض (32×32) خوب است. تایل‌های ما 128×128 هستند، که مضربی از 32 است. این کار چسباندن تایل‌ها را به هم ساده می‌سازد درحالی که در تعیین مکان هنوز هم به ما مقداری آزادی می‌دهد.

حالا سعی کنید تایل‌ها را با موس درگ کنید. شما باید تشخیص دهید که آن‌ها به شبکه‌ای 32×32 می‌چسبند. حالا باید چسباندن سه تایل به یکدیگر ساده شده باشد.

  • 0 Comments

Want to leave a comment? Login or Register an account!