Construct 2 Aloittelijan opas

1

Index

Taggé

Contributeurs

Statistiques

26,820 visites, 36,741 vues

Outils

Partager

Traductions

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Published on 8 Nov, 2016. Last updated 25 Feb, 2019

Tason lisääminen

Ok, seuraavaksi haluamme lisätä lisää objekteja. Mutta valitsemme tausta-objektin vahingossa koko ajan jos emme lukitse sitä, tehden siitä koskemattoman. Käytetään tasoja tehdäksemme näin.

Layoutit voivat muodostua lukuisista tasoista (layers), joita voit käyttää jakamaan objekteja ryhmiin. Ajattele tasoja kuin päällekkäisinä lasilevyinä joille jokaiselle on maalattu objekteja. Tasot mahdollistavat helpon järjestelyn siitä mitkä objektit ovat toisten objektien päällä ja tasoja voidaan piilottaa, lukita, niille voidaan määritellä parallaksi (parallax effect) ja muuta. Esimerkiksi tässä pelissä haluamme kaiken näkyvän taustan yläpuolella, joten voimme tehdä toisen tason sen päälle muille objekteillemme.

Hallinoidaksesi tasoja, klikkaa Layers tab-välilehteä, joka on yleinsä Project bar-välilehden vieressä:

Layer 0 pitäisi nyt näkyä listassa (Construct 2 aloittaa laskemisen nollasta, sillä se toimii paremmin ohjelmoinnillisesti). Klikkaa pientä kynän näköistä painiketta ja anna tasolle nimi Background, sillä kyseessä on taustamme. Seuraavaksi klikkaa vihreätä 'add'-painiketta lisätäksesi uuden tason muille objekteillemme. Anna tälle tasolle nimi Main. Lopuksi klikkaa pientä lukkoa Background nimen vieressä, joka lukitsee tason. Tämä tarkoittaa että et pysty valitsemaan mitään tältä tasolta, mikä on kätevää sillä tiled background on helppo valita vahingossa. Jos haluat kuitenkin muuttaa jotain, klikkaa vain lukkoa uudestaan ja taso on taas muokattavissa.

Valintaruudukoista pystyy myös piilottamaan tasoja muokkausnäkymästä, mutta emme tarvitse tätä juuri nyt. Tasojesi pitäisi nyt näyttää tältä:

Seuraavaksi, varmista että 'Main' taso on valittu tasovalikossa. Tämä on tärkeää - valittu taso on se taso mikä on aktiivisena. Kaikki uudet objektit luodaan oletuksena sille tasolle mikä on aktiivisena, joten jos oikea taso ei ole valittuna, objektit tullaan luomaan väärälle tasolle. Aktiivinen taso näkyy status bar-rivillä ja myös vihjelaatikossa (tooltip) kun olet asettamassa uutta objektia - sitä kannattaa tarkkailla.

Lisää syöteobjektit (input objects)

Siirrä huomiosi takaisin layouttiin. Tuplaklikkaa lisätäksesi toisen uuden objektin. Tällä kertaa valitse Mouse-objekti, sillä tarvitsemme hiirtä kontrollointiin. Tee sama Keyboard-objektille.

Huom: näitä objekteja ei tarvitse laittaa layoutille. Ne ovat piilossa mutta toimivat automaattisesti koko projektissa. Nyt kaikki layoutit projektissasi hyväksyvät syöttötietoja (input) hiirestä ja näppäimistöstä.

Peliobjektit

On aika lisätä peliobjektimme! Tässä niihin valmiit grafiikat - tallenna ne koneellesi kuten aikaisemmin.

Pelaaja:

Hirviö:

Luoti:

Räjähdys:

Jokaiselle näistä luomme sprite-objektin. Se yksinkertaisesti näyttää valitun kuvan jota voi liikuttaa, kääntää ja skaalata. Pelit yleinsä koostuvat suurimmaksi osaksi spriteista. Luodaan jokainen yllä olevista neljästä objektista omina sprite-objekteinaan. Prosessi on samankaltainen kuin tiled backgroundin osalta:

1. Tuplaklikkaa lisätäksesi objektin

2. Tuplaklikkaa 'Sprite' objektia.

3. Kun kursori muuttuu tähtäimeksi, klikkaa jossain layoutin kohdalla. Vihjelaatikossa pitäisi lukea 'Main'. (Muistutus: tämä on aktiivinen taso)

4. Tekstuurieditori ilmestyy näytölle. Klikkaa 'Avaa' ja Lataa joku neljästä kuvatiedostosta.

5. Sulje tekstuurieditori ja tallenna muutokset. Sinun pitäisi nyt nähdä objekti layoutilla!

Huom: Toinen nopea tapa lisätä sprite projektiin on raahata kuvatiedosto suoraan Windowsista layout-alueelle. Construct 2 luo spriten tuolla kuvalla automaattisesti. Jos toimit näin, muista kuitenkin vetää kuvat Constructiin yksi kerrallaan, muuten ohjelma luo vain yhden objektin ja luo sille neljä animaatiofreimiä.

Siirrä luoti ja räjähdys spritet jonnekkin layoutin ulkopuolelle, sillä emme halua nähdä niitä heti kun käynnistämme pelin.

Nämä objektit saavat oletuksena nimet Sprite, Sprite2, Sprite3 and Sprite4. Tämä ei ole kovin kätevää, joten annetaan niille nimet Player, Monster, Bullet ja Explosion. Voit tehdä näin kun valitset objektin ja kirjoitat asetuksista kohtaan Name uuden nimen:

  • 0 Comments

Want to leave a comment? Login or Register an account!